Herontwikkeling en belegging:
Het Leienhuis te Apeldoorn

Het Leienhuis werd in 1896 gebouwd door de Apeldoornse architect, aannemer en meubelontwerper Chris Wegerif. De architect Wegerif heeft in Apeldoorn een groot aantal bijzondere bouwwerken gerealiseerd. Op dit moment zijn er door heel Nederland nog steeds 35 Rijksmonumenten (gemeentelijke monumenten niet meegerekend) van zijn hand behouden.

Daarnaast reisde Wegerif veel door Europa, hetgeen invloed had op zijn ontwerpen. Zo is het Leienhuis geïnspireerd op reiservaringen in Duitsland en Scandinavië, getuige de constructie als houtskeletbouw – één van de weinigen uit die tijd – en afwerking van de gevels met leisteen. Oorspronkelijk is het Leienhuis ontworpen als 4 afzonderlijke winkels, ieder met een eigen bovenwoning.  Bij de bouw van het Leienhuis zijn materialen gebruikt die vrijkwamen bij de sloop van de eerste Rooms Katholieke Mariakerk, de Waterstaatkerk uit 1847. Deze kerk was te klein geworden en werd vervangen door een grotere.

Voor het restauratieplan is samengewerkt met architect ir. Huub Thomas van Bureau voor Harmonische Architectuur te Voorstonden-Brummen. Om het gebouw niet alleen technisch, maar vooral ook in economische zin voor de toekomst te behouden, is besloten alle winkelruimten samen te voegen tot één winkelruimte. De oorspronkelijke gevel en de houten plafonds van de winkelruimte zijn weer in ere hersteld. De 4 afzonderlijke trappenhuizen naar de woningen zijn samengebracht in één trappenhuis met een gezamenlijk bordes op de 1e verdieping, van waaruit alle woningen zijn ontsloten. De 4 appartementen zijn volledig gestript en weer opgebouwd tot moderne stadsappartementen.

Contact

Stuur ons een bericht en we zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt